Genieten en rouwen tegelijk. Hoe doe je dat?
‘Mam, hoeveel gembersiroop doe je in die soep?’ ‘Tja, niet te veel en niet te weinig.’ ‘Ja hallo. Een klein scheutje of drie eetlepels?’ probeer ik nog eens. ‘Gewoon een beetje op gevoel,’ is haar antwoord. En dat is het nou juist, ik heb geen gevoel in de keuken.
Jaren geleden vroeg ik me af waar ik zelf goed in was. Zo op gevoel. Als het niet koken is, wat dan wel? In ieder geval iets met mensen. Ik houd van een goed gesprek. Echt naar iemand luisteren en een ander helpen. Het geeft mij voldoening er voor iemand te zijn. Toen mijn vriendin te horen kreeg dat haar broer een hersentumor had, wilde ik er voor haar zijn. Net zoals jaren later voor een andere goede vriendin met een zeldzame tumor in haar hart. Vrienden vonden het soms moeilijk om naar haar toe te gaan, oprecht te vragen hoe het met haar ging. Maar ik vond dat fijn. Als zij vertelde liepen de tranen over mijn wangen. Niet altijd prettig voor haar of voor mij, maar wel echt. En dat is waar het om gaat, vind ik.
Geluk zit ’m in de kleine dingen, in een goed gevoel. Maar hoe leef je een gelukkig leven? En wie heeft het beste recept voor genieten? Dat bestaat niet. Net zoals het recept voor rouwen. En misschien maar goed ook. Als je het bericht krijgt dat iemand die je dierbaar is niet lang meer te leven heeft, begint het rouwen al. En dat rouwproces is voor iedereen verschillend. Vaak wordt gezegd: ‘Geniet zoveel mogelijk van de tijd die je samen hebt’. Maar dat betekent dat je moet genieten en rouwen tegelijk. Hoe doe je dat dan?
In mijn boek Over Afscheid vind je 100 ervaringen en tips van mensen die ook iemand hebben moeten loslaten. Ik heb ze vermengd met mijn eigen ingrediënten voor een zo mooi mogelijke laatste tijd samen. Gebruik de verhalen als inspiratie en volg je gevoel. Dat is het beste recept.
Uit: Over Afscheid